Junis

Junis är en ideell barnorganisation från Nykterhetsrörelsen. Hos oss får barn vara barn. Det finns 150 Junisföreningar över hela Sverige. Junis är för alla barn och unga mellan 6-14 år, och från det året en fyller 15 år så är en välkommen att bli ledare hos oss och göra en massa roliga aktiviteter tillsammans. I junis får alla ha kul, träffa nya kompisar, utvecklas och vara med och bestämma. I ett jämlikt, tryggt och nyktert sammanhang där alla är välkomna, utan krav på prestation. Tillsammans, över hela landet, tar vi ansvar för en barnsligare värld.
Läs gärna mer om Junis och bli medlem här:
www.junis.se
Då får du tidningen Händer i Junis fyra nummer per år, och erbjuds olika aktiviteter och läger under året.


Vad gör vi på lägret?

Vi sover i tält, som har olika tältläger-områden som vi kallar för byar.
Förutom allt roligt som ledarna planerat för lägerveckan är det varje kväll ett scenprogram där deltagarna kan få uppträda. På bollplanen spelas fotboll, volleyboll och så leker vi olika lekar tillsammans, vi har massor av aktiviteter och olika provapå-verkstäder under veckan. Junis har tre profiler vilka deltagarna kommer få lära sig mer om under lägret. Profilerna handlar om drogfrihet, demokrati och solidaritet. Det blir såklart också massa bad i Vänern, scenuppträdanden, grillning vid lägerelden, sång och musik och andra roliga upptåg. Kika gärna i fotogalleriet för att få en liten inblick hur vi har det på lägret. På området finns det en godiskiosk, sjukstuga, koket där all mat lagas under lägret. Det finns ett disk-område, två stora cirkustält där vi har gemensamma aktiviteter och självklart ett uppskattat disco, en liten uppbygd scen, samt toaletter finns på området. Ja just det ja, vi har även ett förråd med leksaker och andra aktivitetsprylar som vi använder under veckan. Och volleybollnätet kommer finnas redo precis som frisbeegolfen på den stora gräsytan vid cirkustälten! På området har vi delat in lägret så att det finns, två stora Cirkustält, och där har vi olika aktiviteter som tex olika verkstäder med provapå-aktiviteter, vi har sjukan som tar hand om en om en tex får en sticka i fingret, får huvudvärk eller bara behöver en tröstande kram! 
I koket lagas all mat på stora fältkök, och maten brukar slukas med god aptit av både deltagarna och ledarna..mums! Sedan har vi Disken, där vi har möjlighet att diska men även ledare som hjälper till att bistå koket med all sin disk.
Kiosken, icke att förglömma...det är där alla deltagare och ledare kan köpa lite snask..som godis, chips och dricka. Föräldern kan swisha in en summa på plats som får användas under veckan. Den uppbyggda scenen står vid ena cirkustältet, och det är där vi sitter i våra medtagna campingstolar och njuter och myser tillsammans. Det är uppträdanden, tjo och tjim med en del sånger tillsammans..ingen vill missa kvällsaktiviteten! Vi har en toalettlänga bakom scenen in i skogen, som är väldigt mysig inrett, och det brukar vara ljuslyktor fram till toalettlängan och möjlighet att tvätta händerna finns såklart också där!
I år blir det 62a året som Junis genomför lägret, det brukas sägas att:
"En gång Vänersnäs, alltid Vänersnäsare"! 


Praktisk information

Hur bor vi under lägret?

Under lägret sover alla i tält. Tälten är uppdelade i olika små "byar" som man bor i tillsammans med minst två by-grupps ledare i varje by.

Lägret kan vara mångas första natt att sova i tält. Ett tips är att ta med sig något mjukt som känns som hemma, förslagsvis sin nallebjörn. Har man en kompis eller syskon som också ska på lägret kan det vara skönt att dela. Det blir både varmare och roligare att vara flera som sover tillsammans. Det är fantastiskt roligt och spännande att få sova i tält!

Vem får komma?

Alla är välkomna! Deltagare är mellan 9-14 år, dessa kommer ha gruppledare som ansvarar för dem under hela lägervistelsen. Barn under 9 år behöver ha med en vuxen som denne är trygg med för att kunna vara med på lägret. Medföljande vuxen behöver inte vara medlem i IOGT-NTO rörelsen. Men som medföljande vuxen kommer man inte vara ledare för barngrupp under lägret utan kommer få andra uppgifter att hjälpa till med. 

Är man 15år uppåt deltar man som ledare. Som ledare finns det många olika uppdrag, allt från barngrupps ledare till koket. Och vi gör massa roliga aktiviteter för er som ledare under hela året och under lägret också! Missa inte detta! Du får ledarutbildning kostnadsfritt under året. Du får efter Vänersnäslägret ett intyg att ta med i ditt CV för framtiden. Men det viktigaste, du får erfarenhet, upplevelser och blir en viktig och trygg förebild för barn och unga!


När är lägret?

Lägret hålls varje år under vecka 30. Årets läger börjar söndagen 21 juli 15:00 och slutar fredag 26 juli 18:00.

För dig som har fyllt 15 år börjar lägret fredagen 19 juli 18.00. De två första dagarna lägger vi på att prata gamla minnen, äta god mat tillsammans, skratta och bada medan vi även gemensamt hjälps åt att bygga upp lägret för alla barn och unga som kommer till oss. För ledare avslutas lägret lördagen 27 juli ca 18.00 då vi gemensamt rivit lägret.

Kostnader?

Vi kommer inte kunna ta emot kontanter på lägret. Betalning sker genom bankgiro eller swish. 


Deltagare 9år - 14år

990 kr

Familjerabatt 

Om över 2 personer anmäler sig från samma hushåll betalar endast de två första full avgift, därefter 250 kr per person.
Medföljande vuxen betalar bara för maten under veckan. 500 kr

250 kr

Knattar 4år - 8år

100kr

Knattar 0år - 3år

Gratis

Kiosken

Under lägret kommer barnen under uppsatta tider ha möjlighet att köpa godis, glass och annat gott. Rekommenderad summa är någonstans mellan 150kr - 200kr

Valfri summa

Lägeravgiften betalas innan lägret på bankgiro 5568-1589 eller via swish till numret 123-679 62 39.
Det går även att betala in kioskpengar samtidigt som deltagaravgiften. 
Skriv i meddelandefältet vilken eller vilka deltagare ni betalar lägret för.

I lägeravgiften ingår:
¤ Fyra mål mat per dag
                                              ¤ Alla aktiviteter och happenings under veckan
¤ Medlemskap i Junis 
¤ Lägerförsäkring

Hitta till lägret!

Lägret befinner sig på Vargön- Vänersnäs, som ligger utanför Vänersborg.
Kör igenom Vargön på gamla riksväg 44 mot Lidköping. Alldeles efter Lilleskog tar du vänster i en kurva mot Vänersnäs. Fortsätt rakt fram cirka en mil så kommer öppna fält om varsin sida av vägen, till höger kommer du så småningom se en träddunge, där direkt efter träden finns en liten parkering till lägret. Kör du sakta där så kommer du se en liten träskylt som det står Vänersnäslägret på! Vänersnäs naturreservat , Frugårdssund vid Dättern, som är en grund vik i sydligaste delen av Vänern, cirka 15 kilometer öster om Vänersborg. Det är ett viktigt område för fågellivet, vattenmiljöer och gösen samt vassar. Parkera bilen på parkeringen och bär in sakerna gemensamt, då det är många som kommer samtidigt..
Varmt välkomna! 

Vart ligger lägret?

Frugården 240, 468 90 Vänersnäs 

Får föräldrar vara med?

Barn under 9år måste ha med sig en medföljande vuxen.  Har du ett barn över 8 år och fortfarande är sugen på läger? Hör av dig till oss!


Mer om Junis

Vill du få veta mer om vad som händer i Junis ? Facebooksidorna: www.junis.se/alvsborg och www.junis.se/goteborg
Följ oss gärna på Facebook Vänersnäslägret & Instagram med samma namn.